מאיה דין וליבי כהן

חוקרים בדקו את ההשפעה של חוסר שינה על הרגישות לכאב. הממצאים מראים כי אכן אדם שישן שינה טובה וארוכה יותר יהיה רגיש פחות לכאבים
מי מאיתנו לא הלך מעולם לישון מאוחר ולא ישן מספיק שעות? האם חשבתם על זה שאולי המכה הקטנה שקיבלתם כואבת לכם יותר מפני שלא ישנתם מספיק בלילה?
מחקרים מראים כי חוסר בשינה מגביר את תחושת הכאב ואף מוריד את סף הכאב. במאמר שפורסם ב-2019 ביקשו החוקר אדם ג' קרוז ועמיתיו לבדוק מהם המנגנונים המוחיים המווסתים את ההשפעה של חוסר בשינה על רמת הכאב. הם רצו לבדוק גם אם אפילו שינויים יומיומיים קלים באיכות השינה ואורכה משנים את סף הכאב של האדם למחרת היום.
קרוז ועמיתיו ערכו שני ניסויים, אחד במעבדה והשני על בסיס שאלון שניתן לנבדקים. בניסוי הראשון השתתפו 25 נבדקים בריאים, בגילאים 30-18. הניסוי ארך שני לילות, כך שבלילה אחד המשתתפים ישנו ובשני לא ישנו כלל. בבוקר הבא מדדו החוקרים את רמת רגישותם לכאב תרמי – תגובה של כאב עקב רגישות לגירוי חם או קר – ומדדו את הפעילות המוחית שלהם במכשיר MRI בזמן שחשו כאב. לאחר מכן השוו את התוצאות של כל נבדק בלילה ללא השינה לעומת הלילה בו ישן.
הממצאים הראו שאצל נבדקים שישנו שינה רגילה סף הכאב לטמפרטורה היה גבוה יותר לעומת הנבדקים שלא ישנו. כלומר נבדקים חשו כאב תרמי בטמפרטורות גבוהות יותר אחרי שישנו מאשר אחרי שלא ישנו.

באזורים מוחיים הקשורים לכאב נצפתה עלייה בפעילות כשהנבדקים חשו כאב תרמי לאחר לילה ללא שינה. למשל בקורטקס הסומטוסנסורי הראשוני, שהוא אזור שמעביר מידע חושי על כאב. לעומת זאת בתלמוס, ב-NAcc ובאינסולה הימנית הקדמית נצפתה ירידה בפעילות בזמן כאב בתנאים של מחסור בשינה. האזורים האלה קשורים לעיבוד, הערכה ובעיקר ויסות של כאב.
בניסוי השני נערך סקר אינטרנטי שמשתתפיו דיווחו על גורמים הקשורים בשינה וכאב במשך שני ימים ושני לילות. בבוקר הם מילאו יומן שינה הכולל את הזמן שבו הלכו לישון, כמה זמן נדרש להם להירדם, זמן היקציה, משך השינה ואיכות השינה בסולם של 5-1. המשתתפים דיווחו גם על חוויית הכאב שלהם באותו יום ודירגו את רמת הכאב בסולם של 100-0.
מהסקר עלה כי כאשר הייתה ירידה באיכות השינה היה יותר כאב למחרתהיום, וכאשר הייתה עלייה באיכות השינה היה פחות כאב למחרת היום. אותו דבר נמצא גם לגבי יעילות השינה, שחושבה על פי שיעור זמן השינה מתוך משך השינה הכולל ללא זמן ההירדמות וההתעוררות, כלומר, יעילות השינה תפחת ככל שנדרש לאדם יותר זמן להירדם ולהתעורר. לעומת זאת, במדד משך השינה לא נמצא שינוי גדול באינטנסיביות הכאב כאשר משך השינה ירד או גדל, אבל נמדד מעט יותר כאב כשמשך השינה ירד לעומת כשהוא עלה.
החוקרים הגיעו למספר מסקנות. ראשית, מחסור בשינה אכן מפחית את סף הכאב לטמפרטורה. בנוסף, הבסיס המוחי של הרגישות המוגברת לכאב הנגרמת על ידי אובדן שינה כולל הגברת תגובת הכאב באזורים הקשורים לכאב, וירידה בפעילות באזורים המקלים על הכאב.. יתר על כן, ירידה באיכות השינה גורמת לעלייה ברמת הכאב וכמותו ולהיפך – שיפור באיכות השינה מוביל לירידה ברמת הכאב וכמותו למחרת היום. גם שינויים קטנים ויומיומיים באיכות השינה מובילים לאותן תוצאות.
לדברי קרוז, הם אומנם בדקו רק כאב שקשור לחום ולא ברור על פי הניסוי אם אותו דבר מתרחש גם לגבי גירויים כואבים אחרים, אבל מחקרים קודמים הראו ממצאים דומים של הורדת סף הכאב לגבי גירויים אלה בעקבות חוסר בשינה. לכן מומלץ לחשוב פעמיים אם ללכת לישון מאוחר רק כי רציתם לראות עוד פרק בנטפליקס.