סינא כבהא, תוכנית אלפא
מחקר מגלה: דבורים מסוגלות לספור באמצעות מספר קטן מאוד של תאי עצב, בזכות שיטה שונה מאוד מזאת שלנו, בני האדם
כמה תאי עצב צריך כדי לספור? חוקרים מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון, שדימו במחשב מוחות של דבורים, הצליחו לפתור משימות ספירה פשוטות באמצעות ארבעה תאים בלבד. ייתכן שהעתקת שיטת המנייה של הדבורים תסייע לפתח בינות מלאכותיות יעילות יותר.
אחד, שתיים, שלוש, ארבע, חמש… במבט ראשון ספירה נראית משימה ממש קלה. הרי ילד בן שלוש יכול לבצע אותה! אבל מה עושים יצורים קטנים ופשוטים יותר מאיתנו? לאחרונה הראו מחקרים שדבורים מסוגלות לספור עד ארבעה או חמישה פריטים, לבחור במספר הקטן ביותר או הגדול ביותר מבין שני ערכים ואפילו להתחשב באפס כשמאמנים אותן לבחור בערך הקטן ביותר. יתר על כך, המחקרים הראו שאפשר ללמד אותן לחפש מזון תוך מעקב אחרי מספר נתון של ציוני דרך.
כדי להבין איך הדבורים סופרות תכננו החוקרים הבריטים מודל של מוח פשוט במחשב, המורכב מארבעה תאי עצב בלבד – הרבה פחות ממספר התאים במוחן של דבורים אמיתיות, שעומד על כמיליון תאי עצב. המוח המדומה בניסוי היה מסוגל לספור בקלות מספר קטן של פריטים, על ידי כך שבדק פריט אחד מקרוב ולאחר מכן בדק פריט נוסף וכן הלאה, בדיוק כמו שדבורים סופרות. בני האדם, לעומתן, מסתכלים על כל הפריטים יחד וסופרים אותם באותו מבט, בלי להפריד ביניהם.
המוח המדומה ביצע את משימת הספירה אחרי שסופק לו אותו קלט חזותי זה לזה שהדבורה מקבלת בפועל בעת ביצוע המשימה. החוקרים סבורים שההתנהגות הנבונה של הדבורים מקלה על ביצוע המשימה המורכבת של הספירה, ומאפשרת לדבורים להציג יכולות שכליות מרשימות עם כוח מוחי מזערי.

החוקרים משערים שהדבורים אינן מבינות באמת מושגים מספריים, אלא קולטות את הכמויות באמצעות תנועות טיסה ספציפיות שנועדו לבדיקת הפריטים מקרוב ויוצרות מהם קלט חזותי שמפשט עבורן את המשימה ודורש כוח מוחי מזערי. התנועות האלה הן גם שפת התקשורת של הדבורים, שמעבירות את הוראות ההגעה לפרחים באמצעות ריקוד. נמצא למשל שדבורה שאיתרה צוף אטרקטיבי במיוחד תרקוד יותר סיבובי ריקוד מדבורה פחות נלהבת.
תוצאות המחקר הראו שאף על פי שספירה נחשבת בדרך כלל לפעילות שדורשת אינטליגנציה גבוהה ומוח גדול, היא יכולה להיעשות בקלות גם עם מספר קטן של תאי עצב במוח המחוברים יחד בצורה הנכונה. כלומר ארגון תאי העצב במוח חשוב יותר מגודלו.
בנוסף, למחקר יכולות להיות השלכות על פיתוח בינה מלאכותית, שכן רובוטים אוטונומיים יעילים יצטרכו להסתמך על אלגוריתמים חזקים וחסכוניים. לכן אולי יהיה יעיל להניח להם להשתמש באסטרטגיות סריקה וספירה דומים לאלה של הדבורים, שכן מוחותיהן של הדבורים מתפתחים בצורה חסכונית מאוד באנרגיה.