ד"ר נעמה חריט-יערי
המתמטיקה של הסוודר, הגיאומטריה של הצורות שאפשר ליצור מצמר. צפו בסדנה הראשונה לסריגה מדעית
רבים מאיתנו, המכורים למדע, מחזיקים בתחביבים נוספים. הרבה פעמים ההתייחסות הרצינית המאפיינת את הגישה שלנו למדע קיימת בכל מעשינו. כשאני עוסקת בספורט, אני נשארת פיזיקאית: גולשת וחושבת על חיכוך, רצה וחושבת על תנע, בועטת בכדור וחושבת על כוח קוריוליס. זה מה שמאפיין את הקהילה שלנו בכל מעשיה.
היום אנו נפגשים לסדנה של המכורים למדע שמכורים גם לסריגה – סוג עתיק יומין של ייצור שקיים כבר 3,000 שנה. אבל אם נסתכל לרגע מעבר לייצור, הרי שההבנה של הקשרים השונים – סוגי העיניים – המשמשים לסריגה – עשויה לתרום להבנה של יצירת חומרים מתכווננים, שהגמישות, והחוזק שלהם מותאמים למטרות שנגדיר. למשל הנדסה אווירונאוטית מתקדמת של חומרים מרוכבים – סיבים שמשלבים חוזק יוצא דופן עם קלות משקל מופלאה.
פרופסור מצומוטו מממכללת ג'ורג'יה טק בארצות הברית אהבה מאוד כילדה. היא אהבה גם מתמטיקה ופיזיקה, וכשהפכה בבגרותה לפיזיקאית הערכתה לתחביב רק העמיקה. כיום היא והסטודנטים שלה עובדים על הצגה מתמטית של סוגי העיניים בסריגה כגבישים תלת-ממדיים, ובינתיים עובדים על צעיפים.
בשנה האחרונה גילינו ברשת פיזיקאית אוסטרלית שסרגה עם אחותה ריף אלמוגים המבוסס על חזרתיות של מבנים ביולוגיים. למה? כי מעבר לכך שזה יפה ואמנותי, אנשים יכולים להתנסות דרך הסריגה בסוג של מתמטיקה גבוהה שהדרך היחידה שיכלו להיחשף לה אלמלא הסריגה הייתה באוניברסיטה.
סריגה היא גם אחת הדרכים הבודדות של מתמטיקאים למדל צורות היפרבוליות מסוימות. יש למשל צורה של חילזון ימי שמתמטיקאים מאוניברסיטת קורנל הצליחו למדל רק ב-1997, וההשלכות של ההוכחה לכך שזה אפשרי ישימות לתורת היחסות הפרטית, אסטרופיזיקה ועוד. אז סריגה היא גם דרך חשובה להציג מתמטיקה גבוהה לקהל לא מתמטי בעליל.
צפו בסדנת הסריגה המדעית הראשונה של עובדי מכון דוידסון, שהתקיימה בסוף נובמבר 2019. מנחות: ד"ר נעמי חריט-יערי וורד שפירא; צילום ועריכה: יועד כהן.